Min musik

Musikpedagogik
Demo's

Mina texter
 

Låtskrivare

Sedan 1994 har jag gjort 4-5 demo (beroende på hur man räknar) dvs en om året t.o.m -97, varav en CD som spelas på radion) med egna låtar som jag efterhand producerat / arrangerat alltmer.
Se mina Demo's.

grape -1997. 10 låtar. www.grape.nu
Tillsammans med Magnus Frenning.

Glöd - våren 1996. 10 låtar.
Egen produktion. Trummor av Magnus Frenning.

Carin & In blanco - hösten 1995. 4 låtar.
Med bandet In blanco. Spelad på SvR. Hemsida

månstråle (2) - hösten 1994. 7 låtar.
Producerad ac Chris Bell. Hemsida

månstråle (1) - våren 1994. 11 låtar.
Liveinspelat med Carin och Magnus Frenning. Gav ett STIM stipendium.
Hemsida

Till sidans början


Film / Teatermusik

1998: Carin (med grape) gör filmmusik till en informationsfilm: "Kooperation - företagsform med många möjligheter" av Idéblocket.

1993: Poetiska teatern: "Dikten kan inte dö" (musikaliskt diktprogram). Tonsatte dikter från fd Jugoslavien och framförde med gitarr.

1991: Teater Anemon: "Konsten att fånga en man" (kabaré), skrev musik, arrangerade och framförde med sång, klaviatur, elbas och gitarr.

Under åren på SAMS Teaterskola (nuvarande Kulturama) tonsatte jag dikter till uppsättningen av "Kvinnotransport" (1979).

Det började med att jag gjorde musik till Teaterverkstan i Motala (1973-74), framförallt sånger till pjäser.

Till sidans början


Nutida musik / Fri form

Till elevkonserten -85 för Birkagårdens linje för Ny musik:

"the 8 th song", en teatral musikföreställning med text av Edith Sitwell. Egen musik gjord från ett grafiskt partitur för 2 sångare och slagverk. Övriga medverkande: Magnus Frenning och Åsa Holmberg. (Framfördes även vid ett senare tillfälle på Fylkingen.)

"Månsken" en japansk dikt av Fujiwara no Kuniyuki tonsatt av mig och Thomas Janzon (cello) för sång och cello

Cajlas.
Friform musik. 1983.
Tillsammans med Lasse Jonsson (slagverk och band) framförde jag 3 stycken som fick mycket god kritik av Orkesterjournalen vid en festival för fri improviserad musik: "Höstspräck" på Musikmuseet. Sångstilen var influerad av bl a Joan la Barbara.

Hemsida

Till sidans början


 

Influenser och milstolpar

Pop / drum 'n' bass, mm
Efter att ha lämnat ambitionerna inom den klassiska/nutida genren bakom mig (se jazz/nutida musik) återvände jag till mina rötter inom songwriter-traditionen. Men när jag efter ett antal refuserade demos blev spelad i radion och blev kallad "trubadissa" såg jag rött och började lyssna på hur artister / grupper som tex Björk, Bomb the bass, Stina Nordenstam och Fläskkvartetten arrangerade.

Lolipop-festivalerna har ibland gett mig stora musikaliska kickar. The Chemical Brothers har en fantastisk känsla formkänsla när de spelar live. David Bowie ingav mig stor respekt med sin musikaliska lekfullhet och värme. Överhuvudtaget älskar jag att dansa och att höra musik som ger mig danslust, som stimulerar både mitt huvud och min kropp. Sen spelar det inte så stor om jag fattade vad de hette som spelade.

Jazz / nutida musik
I 20-års åldern fann jag Flora Purim, en brasiliansk jazzsångerska som lekte med rösten på ett både känslomässigt och instrumentalt sätt.
Under ett sommarseminarium på musikhögskolan i Stockholm för improviserad musik: Ad Lib-79 påbörjade jag ett samarbete med Per-Henrik Wallin. En viss påverkan märks i de jazzsånger jag då skrev.

Jag såg en konsert med Joan la Barbara, fick en lektion och började träna röstljud jag tidigare hört i utomeuropeisk muisk. Klar influens till den musik jag gjorde i Cajlas.

Efter att ha studerat för Dorothy Dorow under en sommar i Amsterdam blev jag intresserad av nutida musik. Jag märkte att det fanns samma gränsöverskridande drag i olika genrer. Ett liknande sångsätt inom såväl jazzen som konstmusik, rock, artpop och folkmusik. Jag påbörjade min filkand uppsats med ämnet "Extended vocal techniques. Ämnet visade sig vara ofantligt och jag blev inte klar. Jag har dock en stor samling skivor, band och artiklar i ämnet.

Amerikanska "folksånger"
Min tidigaste tonårsrepertoar bestod av sånger av Joan Baez, Bob Dylan, Leonard Cohen och Joni Mitchell. Den sistnämnda kom att bli min musikaliska husgud under många år framåt.

Till sidans början

 

 

hem till carin lf